Tips Penjagaan Bibir untuk Melawan Tanda Penuaan

Apabila berbincang mengenai penjagaan anti-penuaan kulit, bibir merupakan bahagian yang kerap kali diabaikan dan terlepas pandang. Ironinya, kajian telah membuktikan bahawa bibir merupakan salah satu daripada kawasan kulit wajah yang menunjukkan tanda penuaan bermula dengan kehilangan keanjalan bibir dan pertambahan garisan halus.(1)

Kami akan berkongsi mengenai bagaimana penuaan berlaku pada kawasan bibir dan apakah produk yang boleh memberikan impak terbesar untuk mengekalkan keremajaan dan membantu menggantikan keremajaan yang hilang pada kawasan bibir.

Apakah Punca Bibir Menjadi Tidak Anjal dan Kusam?

 1. Apabila usia semakin meningkat, kolagen, lemak dan otot pada kawasan mulut akan menjadikan bibir kelihatan kendur, tidak berseri dan berkedut. (2)
 2. Pada masa yang sama, pengagihan semula tisu lembut boleh menghasilkan penampilan bibir yang lebih rata (3).
 3. Kehilangan tulang juga boleh menyebabkan penampilan kawasan mulut / bibir yang lebih tersembunyi (4).
 4. Saluran darah berkurang di bibir bibir (sempadan antara bibir anda dan kulit di sekitarnya) menyebabkan kekayaan warna bibir menjadi lemah, mengakibatkan penampilan yang lebih tua dan "kering" (5).
 5. Perubahan ini biasanya mula diperhatikan pada usia 40-an, dan menujukkan tanda yang dengan lebih jelas dari tahun ke tahun (6).
 6. Selain daripada genetik, faktor penyumbang yang lain seperti kerosakan UV kumulatif dari pendedahan kepada cahaya matahari tanpa perlindungan, merokok, dan tabiat gaya hidup lain berperanan dalam kehilangan keanjalan bibir dan berkedut dan kusam. Antara faktor ini, kerosakan UV adalah penyumbang terbesar kepada penuaan bibir (1,2).


Tips Melawan Tanda Penuaan Bibir 

Walaupun beberapa faktor penuaan yang telah dibincangkan di atas tidak dapat dielakkan, melindungi bibir dari sinar matahari adalah salah satu perkara paling penting yang boleh anda lakukan untuk mengekalkan penampilan awet muda dan mengurangkan risiko barah bibir (7). Kenyataan yang keras adalah kebanyakan individu kerap terlepas pandang mengenai penggunaan SPF pada kawasan bibir (8).Penggunaan gincu, gloss, atau pelembab bibir dengan SPF yang anda suka untuk digunakan semula sepanjang hari adalah kunci serta faktor terpenting. Jika tidak, makan dan minum akan menyebabkannyaproduk tertanggal dan mengurangkan sifat perlindungannya kepada bibir-- oleh itu, pemakaian semula adalah penting! Perlu diingatkan adalah penting untuk pelindung matahari bibir untuk mempunyai sekurang-kurangnya SPF 30 (9,10).

Salah satu fakta menariknya, walaupun produk bibir dengan pelindung matahari adalah penting, penyelidikan lalu telah menunjukkan bahawa hanya memakai gincu legap memberikan perlindungan dari kerosakan akibat sinar matahari. Ini mungkin disebabkan oleh pigmen yang terkandung di dalam gincu (11).

Bahan untuk Membantu Kedutan Bibir dan Hilang Keanjalan

Selain perlindungan dari sinar matahari, bibir mendapat manfaat daripada jenis bahan lain untuk mengimbangi / melambatkan proses penuaan.

Untuk mengatasi kedutan bibir dan kehilangan keanjalan pada bibir, gabungan bahan yang memperbaiki dan penghidratan boleh memberi kesan jangka panjang dan serta kesan serta merta. Humektan seperti hyaluronic acid memberikan kelembapan dengan menyerap air dari lapisan bawah bibir anda, mewujudkan kesan mungil yang kemudian meningkatkan penghidratan pada lapisan atas. Hal ini seterusnya membantu mengurangkan garis halus dan membantu bibir supaya kelihatan penuh, dan anjal. Hyaluronic acid juga merupakan salah satu komponen semula jadi kulit yang berkurang seiring dengan usia dan kerosakan sinar matahari, jadi aplikasi topikal dapat membantu meningkatkan keadaan bibir. (12)


Peptide merupakan bahan pemulihan yang berfungsi melalui pelbagai laluan untuk membantu menguatkan struktur sokongan asas kulit, termasuk kulit bibir (13). Hal ini membantu pengekalan bentuk semula jadi bibir dan menjadikan penampilan bibir yang penuh dan kurang bergaris. Sekiranya digunakan di sekitar kawasan bibir luar, peptide berpotensi untuk membantu garis-garis di sekitar mulut juga. Fikirkan pembaikan seperti ini sebagai tambahan bahan yang memberi bibir penampilan yang sihat, cantik dan remaja dari masa ke masa.

Bahan emolien (seperti squalane dan minyak kastor) membantu mengembalikan penampilan yang lembut pada bibir dengan serta merta. Hal ini lebih mudah dan sederhana kerana garis halus kelihatan lebih teruk pada bibir kering dan kering. Memberi kelembapan pada kelembapan anda akan membantu mengurangkan penampilan penuaan pada bibir.

Secara amnya, cari bahan yang meningkatkan kekuatan skin-barrier kulit bibir. Contoh bahan adalah fatty acid, minyak tumbuhan yang kaya dengan antioksidan, ceramides, dan lain-lain. Skin barrier yang kuat membantu kulit bibir daripada tekanan luar yang mempercepatkan kesan penuaan pada bibir.(14).

Penuaan bibir mempunyai faktor yang berbeza-- ianya memerlukan pendekatan yang baik untuk melawan tanda-tanda penuaan melalui pelbagai cara. Pilih rawatan bibir anti-penuaan yang menggabungkan pelbagai jenis bahan ini untuk hasil terbaik.

Walaupun perbezaan dramatik tidak dapat dilihat dalam tempoh semalaman, perlu diingatkan bahawa dengan memberikan bahan yang terbaik untuk kawasan bibir dengan jenis bahan ini membantu mengekalkan keremajaan dalam jangka masa panjang. Hal ini dapat meminimumkan tanda-tanda penuaan yang akan muncul pada jangka masa panjang

Anda mungkin menyedari bahawa kami tidak memberikan penyelesaian untuk memulihkan warna bibir. Walaupun semua bahan di atas akan membantu meningkatkan kilauan semula jadi bibir, bahan yang dinyatakan tidak diketahui secara khusus untuk memperkayakan serta mengembalikan warna bibir yang sebenar. Pada asasnya, penyebab fisiologi warna bibir yang kusammelampaui apa yang boleh diperbaiki oleh bahan penjagaan kulit. Namun hal ini tidak perlu dirisaukan kerana gincu dan pelembab bibir berwarna bibir dapat membantu bibir kelihatan lebih sihat.

Rawatan Bibir Lanjutan

Garis bibir yang dalam (kadang-kadang digambarkan sebagai "garis perokok/smoker line") memerlukan prosedur kosmetik seperti rawatan laser atau suntikan filler. Sekiranya anda mengharapkan kesan mungil yang secara dramatik serta mendadak, anda perlu berjumpa dengan pakar dermatologi yang pakar untuk membincangkan pilihan yang terbaik untuk keperluan ada. Walaubagaimanapun, penggunaan produk penjagaan bibir yang baik tetap penting!

Menurut Dr. Corey Hartman, ahli dermatologi, "Sebilangan besar pesakit mengabaikan aspek perlindungan hanya akan mempertimbangkan rawatan khusus untuk bibir setelah perubahan mulai nyata. Dari sudut penjagaan anti-penuaan, penting untuk diingat untuk menjaga bibir dari usia yang lebih muda. Neurotoxin dan filler membantu menghilangkan garis di sekitar mulut dan memulihkan kontur, struktur dan penghidratan, tetapi saya selalu menambahkan produk topikal untuk membantu meningkatkan rawatan, memberikan sokongan untuk semua perubahan genetik dan persekitaran yang menyebabkan kehilangan keremajaan pada kawasan bibir.

Dapatkan produk untuk bibir di sini.

Rujukan

 1. PLoS ONE, December 2009, pages 1-10
 2. Proceedings of SPIE, April 2018, pages 1-15
 3. Aesthetic Surgery Journal, August 2020, pages 1-3
 4. Polish Journal of Public Health, September 2016, pages 112-115
 5. Aging, June 2019, pages 3,551-3,560
 6. Skin Research and Technology, June 2020, pages 41-48
 7. Cancer Causes and Control, 1996, pages 458-463)
 8. European Journal of Dermatology, October 2019, pages 383-386
 9. Journal of Cutaneous Medicine and Surgery, July 2019, pages 357-369
 10. Dermatologic Surgery, February 2005, pages 173-176
 11. Anticancer Research, April 2012, pages 1,543–1,546
 12. Dermato-Endocrinology, August 2012, pages 253–258
 13. Cosmetics, May 2017, pages 1-14
 14. International Journal of Cosmetic Science, June 2019, pages 281-291

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.