Bahan Terbaik Untuk Kulit

Apakah Bahan Penjagaan Kulit yang Terbaik?

Berikut merupakan persoalan yang kerap diajukan kepada kami. Ramai individu mengharapkan kami untuk mengklasifikasikan kepada beberapa bahan sahaja, tetapi ia tidak semudah itu. Kami benar-benar bersetuju bahawa senarai sedemikian akan memudahkan segalanya, tetapi ia tidak akan membantu anda mempunyai kulit terbaik dalam hidup anda.

Kulit adalah organ terbesar di badan manusia. Oleh itu, ianya juga kompleks dan rumit dan memerlukan lebih daripada satu atau dua bahan yang hebat untuk berkembang maju dan kelihatan lebih muda. Fikirkan ia seperti diet anda: Brokoli dan teh hijau adalah sihat untuk tubuh badan, namun sekiranya makanan itu sahaja yang anda makan, ianya tidak lagi menjadi sihat. Sama seperti badan memerlukan beberapa jenis makanan dan nutrien untuk mengekalkan keadaan yang sihat, begitu juga kulit kita.

Apa yang kulit anda perlukan dengan konsisten adalah tiga kategori bahan berikut; tidak kira umur atau jenis kulit anda. Kategori ini ialah antioksida, bahan pengisi semula kulit (skin replenishing) dan bahan pemulih kulit. Setiap kumpulan yang dinyatakan mempunyai berpuluh-puluh bahan yang menakjubkan yang boleh memberikan faedah yang pelbagai kepada kulit. Penggunaan produk tanpa bilas yang mengandungi pelbagai bahan ini merupakan satu-satunya pendekatan yang efektif untuk memperbaiki penampilan kulit anda, dan dengan cara yang lembut. Menurut pakar dermatologi yang diperakui oleh lembaga Dr. Beth McLellan, "Saya sentiasa menggalakkan pesakit saya mencari bahan yang berkualiti - rejimen penjagaan kulit yang sangat berkesan tidak perlu terlalu rumit jika anda tahu apa yang perlu dicari."

Antioksida

Antioksida adalah bahan yang memintas masalah dalam persekitaran. Melalui proses yang kompleks, bahan ini memberhentikan, atau sekurang-kurangnya mengurangkan kesannya yang tampak pada kulit. Ini bermakna anda akan melihat lebih sedikit tanda-tanda penuaan dan tona kulit yang lebih bertenaga dan kelihatan lebih sihat.

Tidak akan ada kekurangan antioksidan yang tersedia—kebanyakannya terdapat dalam buah-buahan dan sayur-sayuran, yang lain daripada vitamin atau dibuat di makmal (sesuatu yang kami panggil "antioksidan pereka"). Kedua-dua antioksidan semulajadi dan buatan makmal memberi manfaat kepada kulit—dan anda tidak boleh mula menggunakannya terlalu awal. Berbalik kepada analogi makanan: Beri biru yang kaya dengan antioksidan adalah baik untuk anda pada usia 20 tahun dan terus menjadi sama baik untuk anda apabila anda melangkah ke usia 40-an, 50-an dan seterusnya.

Antioksidan berfungsi melalui laluan yang berbeza dan pada pelbagai jenis ancaman alam sekitar kepada kulit anda, itulah sebabnya kami menasihatkan menggunakan produk yang mengandungi campuran antioksidan yang kuat, bukan hanya satu atau dua.

Paula’s Choice Skincare merangkumi gabungan kompleks antioksidan semula jadi dan buatan makmal dalam kebanyakan produk cuti kami, terutamanya serum dan booster daripada kami.

Bahan-bahan menambahbaik kulit

Bahan-bahan menambahbaik kulit membantu menguatkan semula pertahanan permukaan kulit, membekalkan infusi penghidratan yang tahan lama. Manfaat yang menakjubkan ini membantu kulit kelihatan dan berasa lembut, licin dan anjal. Dengan penggunaan berterusan, bahan-bahan tambahan kulit membantu kulit menahan kehilangan lembapan dan mengekalkan penampilan yang licin dan gebu, sama seperti semasa kita masih muda. Dr. McLellan menerangkan, "Lama kelamaan kulit kehilangan keupayaan semula jadi untuk mengekalkan kelembapan, jadi saya sentiasa mengesyorkan pelembap yang menghidratkan untuk memperbaiki tekstur dan penampilan kulit keseluruhan pesakit."

Terdapat lebih sedikit bahan pengisi kulit berbanding bahan antioksidan (bidang antioksidan benar-benar luas), jadi kami menyenaraikan beberapa bahan pengisi semula kulit yang paling banyak dikaji di sini:

 • Hyaluronic Acid
 • Sodium Hyaluronate
 • Ceramide
 • Gliserin
 • Fatty acid
 • Kolestrol 
 • Glycosaminoglycans
 • Sodium PCA
 • Amino acid
 • Sphingolipid
 • Salicylic Acid
 • Glycolic Acid

Bahan-bahan menambah kulit terdapat dalam semua jenis produk, daripada pencuci muka hingga krim mata. Paula's Choice Skincare merangkumi pelbagai jenis bahan ini dalam produk kami, terutamanya dalam toner dan pelembab kami.

Bahan-bahan yang memulihkan kulit

Bahan-bahan yang memulihkan kulit mempunyai keupayaan istimewa untuk menjaga permukaan kulit dengan cara yang membantu mengubahnya kelihatan lebih muda. Bahan-bahan ini boleh menganjalkan kulit yang dan membantu memperbaharui dari masa ke masa, supaya kulit kelihatan lebih sekata.

Bahan-bahan yang memulihkan kulit juga membantu meningkatkan ton kulit yang kusam, tekstur kasar dan melembutkan penampilan garis-garis halus dan kedutan—termasuk kedutan yang lebih dalam. Ia berfungsi baik dengan bahan-bahan antioksidan dan menambah kulit untuk mengurangkan kesan penuaan, membantu penampilan kusam dengan jumlah pakej yang diperlukan untuk kelihatan lebih muda dan lebih berseri pada pelbagai peringkat.

Contoh bahan pemulih kulit yang diteliti dengan baik termasuk Retinol, Niacinamide, Peptide, Linoneic Acid dan Linolenic, Epigallocatechin-3-Gallate (terdapat dalam teh hijau) dan Adenosin.

Dapatkan produk penjagaan kulit di sini.


Rujukan

 1. Journal of Functional Foods, November 2021, pages 1–9
 2. Scientia Pharmaceutica, June 2021, ePublication
 3. Farmacia, June 2020, pages 129–134
 4. Journal of the American Academy of Dermatology, May 2015, page 28; July 2014, pages 177–184; and November 2012, pages 1013–1024
 5. Aging Research Reviews, January 2015, pages 8–21
 6. Dermatoendocrinology, July 2012, pages 253–258
 7. Dermatologic Therapy, May-June 2012, pages 229–233, and Volume 17, Supplemental, 2004, pages 49–56

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.