7 Produk Terbaik untuk Kulit Sensitif - Paula's Choice Malaysia

7 Produk Terbaik untuk Kulit Sensitif

Liquid error (sections/article-template line 82): Array 'settings.blog.articles' is not paginateable.

Walaupun anda tidak fikir anda mempunyai kulit "sensitif", perkara yang belaku pada bahagian bawah kult adalah berbeza. Bahan penjagaan kulit yang kasar, pencemaran, pendedahan matahari tanpa perlindungan dan faktor persekitaran boleh mendatangkan kerosakan pada kulit anda.

Faktor yang dinyataan merupakan salah satu impak senyap penyerang kulit menyebabkan masalah kulit kasar dan kering, kemerahan, pori-pori membesar, tona kulit tidak sekata, kulit tidak anjal, dan menjadikan kulit kelihatan lebih tua dan letih.

Cara terbaik untuk menangani isu tersebut adalah dengan menggunakan produk penjagaan kulit yang lembut dan menenangkan. Tak dilupakan juga pelindung matahari dengan SPF 30 atau lebih. Penggunaan pelindung matahari adalah langkah terpenting dan perlu dilakukan untuk semua individu!

Sekarang adalah masa untuk mendapatkan kulit terbaik dalam hidup! Ketahui lebih lanjut mengenai produk yang membantu kulit wajah anda.

Punca Kulit Sensitif

Pendedahan kulit kepada matahari tanpa perlindungan berada di senarai teratas untuk perkara yang boleh menjejaskan keadaan kulit. Kulit merah, mengelupas dan tona kulit tidak sekata adalah petunjuk jelas bahawa kulit telah terjejas. Tidak hanya pendedahan kulit kepada cahaya matahari— faktor persekitaran lain juga berkemungkinan untuk memainkan berperanan, termasuk pencemaran udara dan lain-lain.

Mungkin penyerang kulit yang kurang jelas tetapi paling biasa adalah penggunaan pewangi (sama ada sintetik atau semula jadi) dalam produk penjagaan kulit anda. Walaupun ramai orang mahukan produk yang berbau harum, namun, cara kebanyakan bahan pewangi memberikan bau adalah melalui tindak balas yang meruap yang boleh menyebabkan kulit sensitivit. Lulur atau skrub yang keras dan air panas juga akan mengakibatkan kulit anda menjadi tidak sihat.

Kesemua faktor ini memberikan impak yang lebih teruk daripada tanda merah dan tidak selesa. Ia boleh mengakibatkan kegagalan keupayaan kulit untuk menambah dan memperbaharui keadaan secara semulajadi, mengurangkan daya tahan, mengurangkan kemampuan kulit untuk memberi penghidratan dengan sendiri, menyebabkan kekusaman, dan secara keseluruhan menjadikan kulit kurang sihat dan kusam. Bagi mereka yang mempunyai kulit berminyak, jenis serangan pada kulit ini juga boleh merangsang lebih banyak kilauan berminyak dan pori-pori yang membesar.

Produk Pilihan Paula untuk Menenangkan Kulit

Jadi apakah yang boleh anda lakukan untuk menenangkan kulit dan memastikan rutin penjagaan kulit yang menenangkan?

Kuncinya ialah menggunakan produk penjagaan kulit yang lembut dan bebas pewangi dan perlindungan matahari spektrum luas setiap hari. Kami berbesar hati untuk berkongsi bahawa setiap produk daripada Paula's Choice Skincare dirumus untuk tidak merengsakan kulit dan tanpa pewangi tambahan (semula jadi atau sintetik).

Semua produk ini dirumus untuk memupuk kulit kembali ke keadaan sihat dengan cara yang paling lembut; ia juga cukup lembut untuk kulit yang terdedah kepada ekzema. Berikut ialah beberapa kegemaran kami (dan Paula) untuk membantu meningkatkan rupa dan rasa kulit sebaik sahaja anda mula menggunakannya:

  • SKIN RECOVERY Softening Cream Cleanser - Formula pembersihan yang kaya dan berkrim yang terasa lembut dan menenangkan pada kulit semasa masih membersihkan secara menyeluruh.

  • CALM Redness Relief 1% BHA Exfoliant – Losyen exfoliant yang sangat lembut ini mengandungi kepekatan 1% BHA (asid salisilik) membantu mengurangkan kemerahan sementara juga membuka liang tersumbat dan melicinkan kulit yang kasar, berbenjol-benjol termasuk bintik putih yang degil, kecil dan keras yang berlaku terutamanya pada tulang pipi anda tetapi boleh muncul di kawasan lain juga. Ia juga sesuai untuk kulit cenderung milia.

  • CALM Redness Relief Repairing Serum – Serum ringan dan sesuai untuk semua jenis kulit ini dengan serta-merta menenangkan kulit yang mengalami iritasi dengan meredakan kemerahan dengan bahan antioksida yang lembut.
  • SKIN RECOVERY Daily Moisturizing Lotion SPF 30 – Pelindung matahari berasaskan mineral yang lembut dan melembapkan ini memberikan perlindungan spektrum luas serta antioksidan tambahan untuk membantu mengurangkan risiko penuaan awal kulit, serta sekumpulan faedah lain yang terlalu lama untuk disenaraikan.

  • CALM Redness Relief SPF 30 Moisturizer for Normal to Oily Skin - Jika anda mempunyai kulit normal hingga berminyak, mencari pelindung matahari terbaik untuk melindungi kulit anda. Pilih pelindung matahari yang bertekstur ringan namun pada masa yang sama memberikan penghidratan yang secukupnya kepada kulit.
  • CLINICAL Ultra-Rich Moisturizer – Krim khusus yang direka untuk muka, formula yang sangat kaya ini membantu menambah kulit dan mempertahankan kehilangan lembapan sehingga 12 jam.

  • Moisture Renewal Oil Booster - Merupakan campuran minyak tumbuhan tulen membantu memberi penghidratan serta  berkhasiat kulit. Booster ini juga mengandungi ceramide yang menguatkan kulit. Gabungan minyak muka yang diperkaya dengan antioksidan ini cukup berkhasiat untuk mengurangkan kulit kering, sensitif, kelihatan merah dan sesuai walaupun untuk kulit yang terdedah kepada rosacea.

Untuk lebih banyak produk Paula's Choice yang menjurus kepada kulit sensitif dan khusus untuk jenis kulit anda, lihat keseluruhan koleksi CALM Redness Relief.

Rujukan

  1. Food and Chemical Toxicology, February 2008, issue 2, pages 446 – 475
  2. Journal of the American Academy of Dermatology, June 2005, issue 6, pages 937 – 958

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.