Anti-Penuaan Bermula Dengan Pelindung Matahari - Paula's Choice Malaysia

Anti-Penuaan Bermula Dengan Pelindung Matahari

Liquid error (sections/article-template line 82): Array 'settings.blog.articles' is not paginateable.

Sebarang rutin penjagaan kulit anti-penuaan hendaklah merangkumi penggunaan harian pelindung matahari spektrum luas yang diberi nilai SPF 30 atau lebih tinggi. Ia adalah produk anti-kedut, anti-bintik gelap, anti-kendur #1 yang boleh anda gunakan—dan anda harus menggunakannya setiap hari, walaupun matahari tidak bersinar.

Pelindung matahari yang terbaik harus mengandungi antioksidan yang kuat dan berkesan, bahan memulihkan kulit dan bahan penghidratan yang sesuai untuk jenis kulit anda. Dengan cara itu, anda hanya memerlukan satu pelembap pagi, bukan dua. Di Paula's Choice Skincare, kami memandang serius penggunaan pelindung matahari dan telah merumuskan banyak pilihan yang sarat dengan bahan tambahan yang bermanfaat supaya anda boleh memilih yang terbaik untuk jenis kulit anda!

Mengapa Pelindung Matahari Sangat Penting

Rutin penjagaan kulit anti-penuaan terbaik termasuk pembersih, toner, pengelupasan, serum, krim mata dan pelembap yang dirumus dengan sempurna. Ini semua amat penting untuk kulit yang lebih muda dan kelihatan sihat TETAPI tiada satu pun produk ini menggantikan keperluan untuk perlindungan matahari setiap hari. Faedah yang disediakan oleh produk ini tidak akan berfungsi seperti yang anda inginkan tanpa langkah perlindungan matahari. Kami tidak boleh menekankan perkara ini cukup: Jangan lupa pelindung matahari setiap hari atau kulit anda akan mengalami akibatnya!

Penggunaan pelindung matahari diperlukan 365 hari dalam setahun kerana matahari bukan sahaja merosakkan kulit anda apabila langit cerah. Cahaya UV yang dipancarkan oleh matahari secara berterusan sepanjang tahun sama ada mendung atau hujan. Membiarkan kulit anda tanpa perlindungan daripada serangan ini mengakibatkan semua tanda penuaan yang anda ingin elakkan—dan anda tidak akan merasakan kerosakan yang berlaku!

Bagaimana jika anda sudah mempunyai kedutan dan bintik-bintik gelap akibat pendedahan matahari tanpa perlindungan selama bertahun-tahun? Penyelidikan telah menunjukkan bahawa masih belum terlambat untuk mula melindungi kulit anda. Malah, orang yang mempunyai kulit yang rosak akibat matahari (dan itu termasuk kita semua) yang mula menggunakan pelindung matahari spektrum luas di kemudian hari melihat pengurangan ketara dalam setiap tanda penuaan yang kelihatan.

Tidak kira umur anda, penggunaan pelindung matahari setiap hari adalah asas rutin penjagaan kulit anti-penuaan yang cemerlang.

Tips Memilih Pelindung Matahari Mesti Anda Ingat

OK, anda sudah bersedia untuk menambah pelindung matahari pada rutin penjagaan kulit harian anda. Faktor utama ialah mencari tekstur yang anda sukai—dan itu memerlukan percubaan. Berikut ialah beberapa petua tentang cara mencari pelindung matahari yang terbaik untuk anda serta cara dan masa untuk menggunakannya:

• Mana-mana pelindung matahari yang anda pilih hendaklah dilabel spektrum luas , bermakna ia melindungi kulit daripada sinaran UVA dan UVB yang merosakkan kulit; Sinaran UVA wujud sepanjang hari, sepanjang tahun, dan, tidak seperti sinaran UVB yang menyebabkan selaran matahari, anda tidak merasakan kulit UVA merosakkan.

• Jika anda rasa anda tidak memerlukan pelindung matahari kerana anda menghabiskan kebanyakan hari di dalam rumah, pertimbangkan perkara ini: Sinaran UVA menembusi tingkap dan boleh membahayakan kulit anda walaupun anda berada di rumah, kereta atau pejabat anda. Kerosakan matahari bermula pada minit pertama kulit anda melihat siang hari, walaupun di luar mendung.

• Hanya beli pelindung matahari berkadar SPF 30 atau lebih tinggi. Itu adalah penarafan minimum yang disyorkan oleh kebanyakan pakar dermatologi dan lembaga perubatan di seluruh dunia.

• Sapukan pelindung matahari secara bebas pada bahagian muka, leher dan dada, jika ia akan terdedah kepada cahaya matahari. Sebarkan lapisan yang anda boleh lihat, dan kemudian urut ke dalam kulit. Biarkan beberapa minit untuk menyerap sebelum memakai solek.

• Untuk muka, anda tidak perlu menggunakan pelindung matahari "pantai"; sebaliknya, cari pelembap muka dengan perlindungan matahari terbina dalam, yang memberikan penghidratan dan campuran bahan anti-penuaan yang bermanfaat.

• Pilih pelembap muka dengan pelindung matahari berdasarkan jenis kulit anda: Jika anda mempunyai kulit kering, cari krim; kulit berminyak, cari gel atau pelindung matahari cecair; kulit kombinasi, cari tekstur gel atau losyen.

• Antioksidan ialah rakan kongsi pelindung matahari yang sempurna: Mereka bekerja dengan bahan pelindung matahari untuk terus mempertahankan kulit daripada serangan alam sekitar. Antioksidan superstar yang perlu dicari dalam pelindung matahari termasuk pelbagai bentuk vitamin C dan E, teh hijau, soya, anggur dan delima, antara lain.

Pelindung matahari sentiasa merupakan produk penjagaan kulit terakhir yang anda gunakansemasa rutin pagi anda. Penggunaan produk penjagaan kulit lain di atas pelindung matahari akan mencairkan keberkesanannya.

• Kami peminat besar pelindung matahari berlapis untuk memastikan anda mendapat perlindungan yang terbaik. Sebagai contoh, sapukan pelembap muka dengan pelindung matahari , ikuti dengan primer dengan pelindung matahari , dan selesaikan dengan bedak asas dan/atau serbuk ditekan yang memberikan perlindungan matahari tambahan.

Rujukan

  1. Journal of Cosmetic Dermatology, February 2017, ePublication
  2. Clinical, Cosmetic, and Investigational Dermatology, April 2016, pages 95-105
  3. Annals of Internal Medicine, June 2013, pages 781-790
  4. International Journal of Molecular Sciences, June 2013, pages 12,222-12,248
  5. Dermatoendocrinology, July 2012, pages 308-319
  6. Experimental Dermatology, June 2011, pages 477-482
  7. Photochemistry and Photobiology, March-April 2011, pages 452-456

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.